Dan muzejskih selfija

Prihvaćanje ozbiljnog kroz zabavni spektar

Svaki dan u godini moguće je proslaviti na neki način. To ne mora biti nužno praznik za koji su svi čuli, poput Božića, Nove godine ili Dana žena. Službeni, ozbiljni datumi koji su određeni za državne praznike dakako da imaju posebnu vrijednost. U Republici Hrvatskoj, osim neradnih dana blagdana, postoje i spomendani. Međutim, svakoga dana se mogu obilježiti specijalne prilike ili određivanjem određenog datuma privući pozornost na određenu temu ili podići svijest o nekom problemu.

I tu dolazimo do Dana muzejskih selfija ili, u originalu, Museum Selfie Daya pokrenutog 2014. godine. Ove se godine obilježava 16. siječnja. Iako već postoji međunarodni dan muzeja koji se svake godine obilježava 18. svibnja i Noć muzeja krajem siječnja, riječ je o nečemu drugom. Danu koji također ima za cilj poticanje ljudi za posjet muzejima, kada je moguće kombinacijom muzejskih izložaka i popularnih selfija doći do zanimljivih rezultata, jer kombiniramo ozbiljnu ostavštinu s pomalo neozbiljnim i popularnim trendovima.

Korištenje društvenih mreža za promociju muzejske baštine

Kao osnovne platforme cijele kampanje koriste se društvene mreže Instagram i Twitter kao dio moderne kulture življenja. Tako se potiče i nove generacije u prihvaćanju znanosti, različitih oblika umjetnosti, arheologije i ostalih “nezabavnih” područja.

U Hrvatskoj se ove godine u inicijativu uključio splitski Muzej osjeta koji taj dan nudi i specijalni popust. Interaktivni koncept ovoga muzeja odlična je osnova upravo za realizaciju jedne ovakve ideje.

A ideja je da se s mobitelima ili fotoaparatima slikaju takozvani selfiji s obitelji i prijateljima u muzejima, naravno u onima koji vam to dozvoljavaju. Muzeji su ozbiljni, ali vaše fotografije to ne moraju biti, pa slobodno pustite mašti i kreativnosti na volju. Na fotografiji morate biti i vi i muzejski eksponat, a preporuka je da ne koristite blic kako se izlošci ne bi oštetili. Objavite potom izrađenu fotografiju na društvenoj mreži koju inače koristite i uz nju napišite #MuseumSelfie. Tako će i drugi moći uživati u vašoj zabavnoj i zanimljivoj kreaciji.