Što je advent?

Advent, prema latinskome adventus, označava dio ciklusa kršćanske crkvene godine kada se priprema za Božić. Ujedno je i prvo razdoblje godine koje započinje četiri tjedna prije Božića, i uvijek u nedjelju. U Hrvatskoj se advent naziva još i došašćem.

Običaj održavanja božićnih ili adventskih sajmova u početku je egzistirao u krajevima gdje živi germansko stanovništvo, ali se s vremenom proširio i u druge zemlje. Tako se ovi sajmovi održavaju diljem svijeta tijekom četiri adventska tjedna.

Kasno trinaesto stoljeće već je iznjedrilo događaj vrlo sličan adventskim sajmovima, a to je Prosinački sajam u Beču pokrenut 1294. Prvi spomen adventskih sajmova je o sajmu u Bautzenu s kraja 14. stoljeća, a za pretpostaviti je da je postojao i ranije. Božićni pak sajam u Dresdenu iz ranog petnaestog stoljeća i do danas se očuvao i privlači preko milijun i pol gostiju, turista iz svih krajeva svijeta. Tako se sve do naših dana početkom adventa otvaraju brojni sajmovi diljem Austrije i Njemačke.

Advent u Zagrebu

Kao što je to slučaj i kod drugih božićnih sajmova, Advent u Zagrebu također se održava na glavnom gradskom trgu, Trgu bana Josipa Jelačića, u pješačkoj zoni. Ali ne samo tamo. U ovome je razdoblju cijeli Zagreb pun mjesta gdje se može uživati u božićnoj čaroliji, ukrasima, blještavilu, blagdanskoj hrani i piću. Svugdje se održavaju koncerti glazbenih sastava i zborova. Tako posjetitelji mogu uživati na Zrinjevcu, parku koji je u prošlosti bio glavno poprište ovoga sajma, zatim u ogromnome klizalištu Ledeni park, a tu su još i Advent na Europskom trgu, Maksimiru, Marićevom prolazu..

Turistička zajednica Grada Zagreba ima posebnu internetsku stranicu posvećenu Adventu u Zagrebu, a kako i ne bi kada ovaj događaj privlači na tisuće posjetitelja u naš glavni grad. Do te je mjere uspješan da ga je internetska stranica European Best Destinations već tri godine uzastopce proglasila najboljim božićnim sajmom u Europi.