Nije zvonar, već orguljaš Crkve Notre-Dame

Jedna od najpoznatijih pariških znamenitosti je sakralni objekt, Katedrala Notre-Dame. Gradnja joj je započeta sredinom 12. stoljeća, a završena tek 1345. Svojim grandioznim izgledom privlači brojne posjetitelje i zaljubljenike u umjetnost, osobito one fascinirane gotičkom arhitekturom. Temeljito je obnovljena sredinom 19. stoljeća. Danas se nalazi na UNESCO popisu svjetske baštine. I to nas dovodi do vijesti.

Naime, u organizaciji Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski nastupit će Vincent Dubois. Bit će to nastup u sklopu ciklusa Lisinski subotom, koncertnoj sezoni od ukupno 15 koncerata u kojima se publici nudi vrhunski glazbeni doživljaj. Sljedeća dva nastupa koja zasigurno raduju zaljubljenike u glazbu bit će u veljači. Prvo nas očekuje Orkerstar radija Minhen i Zbor Bavarskog radija, a poslije njih i Ivo Pogorelić.

Vincent Dubois virtuozni je orguljaš crkve Notre-Dame i ravnatelj glazbenog Konzervatorija u Strasbourgu. Gostuje i na drugim sveučilištima gdje studente poučava sviranju orgulja. Osim toga, slovi za jednog od najboljih orguljaša na svijetu i nastupa u koncertnim dvoranama diljem svijeta. Rođen je u Saint-Brieucu u Francuskoj 1980., tijekom studija već je prepoznat kao izniman talent, a slavu je stekao pobjedivši na dva međunarodna natjecanja orguljaša. Otada je nastupio na četiri kontinenta, a surađivao je s Francuskim nacionalnim orkestrom, Filharmonijom Radija Francuska, Losanđeleskom i Honkonškom filharmonijom i drugim vrijednim glazbenicima. Izdao je pet nosača zvuka s Bachovim, Lisztovim i Mozartovim izvedbama na orguljama.

Nastup u Lisinskom

Cijene ulaznica u Lisinski će iznositi od 130 do 210 kuna, određeni popust ostvaruje se na plaćanje gotovinom, a ostvaruju ga i studenti, učenici i umirovljenici, te osobe s invaliditetom i njihova pratnja. Koncert će se održati u subotu 19. siječnja u 19 sati i 30 minuta. Na programu će biti Mozartova Fantazija u f-molu koju smatraju jednom od vrhunskih orguljaških djela, Bachova Simfonija iz kantate Wir müssen durch viel Trübsal, djela Cesara Francka, Charles-Marie Widora i Franza Liszta. Na kraju večeri Vincent Dubois odsvirat će improvizaciju i pokazati publici puni sjaj svoga umijeća.