Hrvatski kandidat za Oscara

Baretićev roman

Književnik Renato Baretić još je 2003. godine napisao svoj prvi roman, knjigu “Osmi povjerenik” čiju je radnju smjestio na udaljeni i izolirani, u našoj geografskoj stvarnosti nepostojeći, otok po nazivu Trećić. Roman je nazvan po osmome povjereniku koji je poslan na otok da organizira izbore nakon što se prethodnih sedam povjerenika vratilo neobavljena posla. Kao i svaka izolirana zajednica, i Trećićani žive neki svoj paralelni život i govore nekim drugima nerazumljivim jezikom. Osobito komičan element postignut je miješanjem čakavice s talijanskim i engleskim jezikom. Paralele sa stvarnošću i trenutnim društvenopolitičkim situacijama nisu slučajne i mnogi su ih čitatelji lako prepoznali.

Film u režiji Ivana Salaja

Stoga nimalo ne čudi što je hrvatski redatelj Ivan Salaj upravo ovaj roman uzeo kao predložak za snimanje istoimenog filma. Kritičari se slažu da je knjiga jako dobro prilagođena zakonitostima filma, te da se neće dogoditi slučaj fanova razočaranih ekranizacijom. Glavne uloge u filmu dodijeljene su Nadiji Cvitanović, nedavno preminulom Ivi Gregureviću, Frani Maškoviću, Goranu Navojcu, Borku Periću i Filipu Šovagoviću. Film “Osmi povjerenik” već je prikazan na nizu festivala poput Pulskog filmskog festivala, Filmfesta Minhen, Sarajevo Film Festivala, Festivala glumca, Beach Film Festivala u Ohridu, a na nekima od njih je i nagrađen u više kategorija.

Američka premijera “Osmog povjerenika”

Hrvatsko društvo filmskih djelatnika odabrala je film “Osmi povjerenik” da bude hrvatski kandidat za 91. nagradu Oscar u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku. Film je u studenom premijerno prikazan u Los Angelesu u sklopu manifestacije “Noć hrvatskog filma i okusa” koju su pokrenuli Hrvatska turistička zajednica i Hrvatski audiovizualni centar kako bi promovirali Hrvatsku kao zanimljivu destinaciju.

Ostaje nam da čekamo 22. siječnja kada će se objaviti zaključni popis filmova nominiranih za nagradu Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti, a u prijenosu svečanosti dodjele Oscara moći ćemo uživati mjesec dana kasnije, odnosno u nedjelju 24. veljače.