Glavni izbornik web stranice Grada Zagreba

Zainteresirani za djelokruge i aktivnosti gradske uprave Grada Zagreba provjerene informacije zacijelo će naći na službenoj internetskoj stranici Grada Zagreba koja je i vizualno i sadržajno jako dobro koncipirana.

Na naslovnoj stranici izbornik je složen tako da je kroz njega omogućena jednostavna navigacija. Ona poglavlja koja se mogu naći na naslovnici su: Gradonačelnik, Gradska skupština, Gradska uprava, Mjesna samouprava i Adresar. Prvo poglavlje slijeva je Izbornik, koji kliktanjem na njega otvara nova podpoglavlja koja nisu svoje mjesto našla na glavnoj stranici, a odnose se na financiranja iz Europske unije, poduzetništvo, gospodarstvo, kulturu, sport, odgoj i obrazovanje, demografiju, zdravstvo, socijalnu zaštitu, nekretnine, prostorno uređenje, branitelje, promet, zaštitu okoliša, poljoprivredu, planiranje, manjine i pristup informacijama. Krajnji desni izbornik, koji je jednakoga fonta kao i lijevi, a različitog od glavnih poglavlja, odnosi se na jezik. Izabrati se može između hrvatskog i engleskog, a hrvatski je dakako zadani jezik.

Ostali sadržaj

Od izdvojenih područja na naslovnoj stranici nalaze se osnovni podaci o Gradu Zagrebu, kao što su grb, proračun, statut, ustrojstvo Grada te javna priznanja, potom aktualnosti, česta pitanja i ostvarivanje socijalnih prava. Odmah desno nalaze se objave na društvenim mrežama. Daljnjim klizanjem prema dolje prikazuju se najnovije gradske vijesti, zatim izdvojeni projekti i servisi za građane koji se mogu pronaći u elektroničkom obliku. Potom je tu i galerija fotografija s krasnim pejzažima i gradskim vizurama, a ispod nje još nekolicina izdvojenih tema koje bude interes građanstva.

Krajnji dio stranice rezerviran je za osnovne podatke, pa su tu adresa, broj računa i OIB Grada, te broj telefona centrale, kao i besplatan telefon za građane. Samo dno stranice donosi uobičajene informacije o vlasniku stranice – impressum, kutak za predstavnike medija, mapa stranice, uvjeti korištenja, e-mail i pristigla pisma. Ikonice s gumbima za društvene mreže Instagram, Twitter i Facebook, te RSS pokazuju da su stranice profesionalno urađene i da su nadležni ukorak s vremenom.