Nove odredbe o ponašanju na internetu

Ponašanje na internetu

Nedavno je u Hrvatskoj najavljena revizija Zakona o elektroničkim medijima, a najavljena je i izrada novoga Zakona o nedopuštenom ponašanju na internetu. Prema riječima ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek nove će odredbe jasno utvrditi odgovornost za sadržaj objavljenih tekstova na portalima i društvenim mrežama, kao i napisanih komentara. Planira se osnovati i Vijeće za medije koje bi cijeli proces reguliralo.

A što mi kao obični građani možemo poduzeti ukoliko naiđemo na govor mržnje? Imajmo na umu da pojedinci uživaju u izazivanju emotivne reakcije kod čitatelja. Recimo da tijekom igranja Spin Palalce premium casino app pročitamo komentar za koji procijenimo da je govor mržnje. Želimo se na njega nadovezati. Umjesto vrijeđanja, možemo mirno i argumentirano iznijeti točne činjenice. Možemo pokušati oboriti tezu izrečenog bez napada na autora teksta ili okrenuti priču na nešto pozitivno. A ukoliko procijenimo da je potrebno, govor mržnje (ukoliko je izrečen javno) možemo i prijaviti: policiji, Vijeću za elektroničke medije, Novinarskom vijeću časti HND-a i podršci društvenih mreža.

Govor mržnje

Sloboda govora i sloboda izražavanja neki su od osnovnih preduvjeta demokracije. Sloboda mišljenja i izražavanja osim toga predstavljaju temeljne ljudske slobode. Imati slobodu govora znači bez straha od kazne ostvariti pravo izražavanja osobnog stava i razmišljanja. Dodatna prepreka, koja je često još i više problematična nije sama kazna, već strah od neodobravanja zajednice. Osobito ukoliko je riječ o nepopularnom ili manjinskom mišljenju.

Ali – demokratsko društvo označava različitost stavova, pa se stoga ljude ne treba sputavati u izražavanju mišljenja, pazeći da su iznesene činjenice istinite. Na ovo se često pozivaju pojedinci koji ne znaju razliku između slobode govora i govora mržnje. Jer govor mržnje nije dijelom načela slobode izražavanja i njega se ne smije tolerirati, već kažnjavati. One koji stvaraju medijski sadržaj i koji ga konzumiraju je potrebno adekvatno educirati. Dakle, kritika naravno da može i mora postojati, ali ne smije namjerno vrijeđati ili imati u sebi elemente govora mržnje, te poticati na diskriminaciju ili nasilje.