Ulazak u godinu uz skijaške skokove

Ima li boljeg načina dobrodošlice u Novu godinu od gledanja skijaških skokova? Osim Novogodišnjeg koncerta Bečke filharmonije, naravno. Tradicionalna Novogodišnja turneja u skijaškim skokovima ili, kako se službeno zove, Turneja četiri skakaonice (izravni prijevod iz njemačkog: Vierschanzentournee) održava se još od 1952. godine u njemačkim i austrijskim skijalištima Oberstdorf, Garmish-Partenkirchen, Innsbruck i Bischofshofen.

Natjecanja ima četiri, a osim brojnih gledatelja koji ih prate putem malih ekrana, gledaju ih i posjetitelji kojih bude čak oko sto tisuća. Rezultati ovih natjecanja računaju se u ukupne bodove za Svjetski kup. Pobjeda na sva četiri od ovih natjecanja naziva se Grand slam, a ostvaruje se zbrajanjem ukupnog broja bodova sa svih događaja.

Nastanak događaja

Ovo natjecanje ima i zanimljivu povijest. U godinama koje su uslijedile poslije Drugog svjetskog rata njemačkim skijašima-skakačima bilo je zabranjeno međunarodno natjecanje. No, to nije spriječilo skijaše iz Innsbrucka da pozovu svoje kolege iz Skijaškog kluba Partenkirchen na skijaške skokove u mjesto Seegrube u blizini Innsbrucka. U tom su razdoblju na natjecanju sudjelovali samo skijaši iz Njemačke. Čim je Međunarodna skijaška organizacija primila pod svoje okrilje Njemačko skijaško udruženje, odmah se pristupilo orgranizaciji Novogodišnjih skijaških skokova 1. siječnja 1949. godine.

67. Turneja 4 skakaonice

Na ovogodišnjem, 67. izdanju popularnih skokova, predviđala se i ostvarila pobjeda dvadesetdvogodišnjeg Ryoyua Kobayashija iz Japana, koji je prethodne godine osvojio 22., a godine prije tek 44. mjesto. Smatralo se da mu je glavni konkurent pobjednik posljednjih dvaju skokova, Poljak Kamil Stoch. On je naime bio drugi skijaš u povijesti koji je u sklopu iste turneje pobijedio na sve četiri skakaonice. Prvi je bio Sven Hannawald iz Njemačke 2002. godine.

Ovogodišnjom je pobjedom na svim skakaonicama Kobayashi postao treći pobjednik svih četiriju događaja u povijesti Novogodišnjih skokova. Ujedno je tek drugi pobjednik iz Japana, jer prvi Japanac pobjednik ovog tradicionalnog natjecanja bio je Kazuyoshi Funaki godine 1997/98.