26. Svjetsko muško rukometno prvenstvo

Malo tko ne zna da je u tijeku Svjetsko prvenstvo u rukometu, i to 26. po redu, koje se ove godine odvija u dvije europske države: Njemačkoj i Danskoj. Budući da se ovo prvenstvo održava svake dvije godine, domaćin prošloga prvenstva je 2017. bila Francuska. Podsjećamo kako je i Hrvatska prije deset godina bila domaćin 21. Svjetskog rukometnog prvenstva. Za domaćina su ovoga puta još konkurirali zajednički Mađarska i Slovačka, a posebno Poljska. U listopadu je Međunarodni rukometni savez (IHF) odlučio da ta čast pripadne Dancima i Nijemcima. Prvenstvo traje od 10. do 27. siječnja.

Sve dvorane mogu primiti preko deset tisuća gledatelja: Mercedes-Benz Arena u Berlinu, Barclaycard Arena u Hamburgu gdje će se igrati polufinale, Lanxess Arena u Kölnu, Olympiahalle u Münchenu, Royal Arena u Kopenhagenu, te Jyske Bank Boxen u danskom Herningu gdje će se odigrati finalni susret.

Sustav prvenstva

Na prvenstvu igraju 24 tima podijeljena u četiri skupine. Pobjednici, odnosno oni koji zauzmu prva tri mjesta u svakoj od tih skupina kvalificiraju se za sljedeći krug natjecanja. Tako u drugom krugu igra 12 timova u 2 skupine. U polufinale zatim idu najbolje dvije momčadi iz svake od skupina, dakle njih četiri. Hrvatska igra u skupini B i u ovom je trenutku siguran prolazak u drugi krug. Zanimljivost ovogodišnjeg prvenstva je u tome da na njemu prvi put igra ujedinjena reprezentacija Sjeverne i Južne Koreje.

Hrvatska momčad

Članove hrvatske muške rukometne reprezentacije, koje od milja hrvatska javnost naziva Kaubojima, odabrao je izbornik Lino Červar. Oni su: Damir Bičanić, Alen Blažević, Luka Cindrić, Domagoj Duvnjak, Zlatko Horvat, Halil Jaganjac, Igor Karačić, Krešimir Kozina, David Mandić, Željko Musa, Ivan Slišković, Luka Stepančić, Marin Šipić, Manuel Štrlek, Ivan Vida, Jakov Vranković te vratari Ivan Stevanović te Marin Šego.

Prema statistikama kladionica, Hrvatskoj se predviđa tek sedmo mjesto, a za pobjedu Hrvatske koeficijent je izuzetno visok: čak 17. Na našim Kaubojima ostaje pokazati da su predviđanja u krivu!