Porast putnika u zračnim lukama

I sa završetkom prošle godine zračne luke u Hrvatskoj bilježe rekorde

U prošloj su godini hrvatske zračne luke zabilježile rekordan broj putnika. Državni zavod za statistiku objavio je da je u prošloj godini promet doputovalih i otputovalih putnika na komercijalnim letovima povećan za više od 10 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Zračne luke Brač, Dubrovnik, Osijek, Pula, Rijeka, Split, Zadar, Zagreb, te zračno pristanište Mali Lošinj ostvarile su u prvih jedanaest mjeseci gotovo 120 tisuća ujedno i komercijalnih i nekomercijalnih, operacija zrakoplova. Iz ove statistike izuzeti su državni letovi i ne računaju se letovi carine, policije, spasilaca, vatrogasaca i vojske. Na međunarodnim letovima prvih pet zemalja s najvećim brojem ostvarenih letova su Njemačka, Francuska, Austrija, Turska i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Promet putnika u pojedinim zračnim lukama

Najveći promet putnika imala je međunarodna Zračna luka Franjo Tuđman Zagreb, što i ne čudi budući da je ujedno i najveća u Hrvatskoj. Slijede je zračne luke u Splitu (Kaštela), Dubrovniku, Osijeku i Rijeci (Krk). Zanimljivo je kako Zračna luka Pula ruši vlastite rekorde. Cijelo vrijeme ljetne turističke sezone brojala je mjesečno preko stotinu tisuća putnika, pa je oborila i svoj rekord od preko 700 tisuća putnika u jednoj godini još iz davne 1987. godine. Pula bilježi i povećanje prometa od više od dvadeset posto u usporedbi s istim lanjskim pokazateljima.

Međunarodni letovi u zračnim lukama podliježu europskom i hrvatskom zakonodavstvu o civilnom zrakoplovstvu. Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo (skraćeno prema engleskom akronimu CCAA) djeluje od 2009. godine, a glavna joj je djelatnost sigurnost zračnog prometa, što među ostalim obuhvaća nadzor, izradu certifikata i vođenje evidencija. Odgovara Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture. Navedena agencija obavlja inspekciju sigurnosti prometa i tehničkog i operativnog stanja na civilnim aerodromima, te pazi da svi uvjeti budu usklađeni sa Zakonom o zračnom prometu i srodnim pravilnicima, kao i EU uredbama.