Potreba za sezonskim radnicima

Dani poslova u turizmu

Procjene za predstojeću turističku sezonu u Hrvatskoj obećavajuće su i predviđa se i daljnji trend pozitivnog rasta. Međutim, također se procjenjuje da će nedostajati i do dvadeset tisuća sezonskih radnika. Kako bi se uspješno spojili poslodavci i osobe u potrazi za sezonskim radom u ovoj branši, niz hrvatskih institucija ( dva ministarstva – Turizma i Rada i mirovinskog sustava, Hrvatski zavod za zapošljavanje, Hrvatska turistička zajednica, HGK, HOK, HUP i Udruga poslodavaca u hotelijerstvu) već nekoliko godina zaredom organizira Dane poslova u turizmu.

Kao i prethodne, i ove će se godine projekt Dani poslova u turizmu održati na tri lokacije: prvo u Osijeku, a zatim u Zagrebu i u Splitu. Procjenjuje se da će posjećenost biti na razini prošlogodišnje i da će sajam privući više od deset tisuća posjetitelja u potrazi za poslom. Štandovi na događaju besplatni su svim izlagačima – poslodavcima. Tako svaka zainteresirana osoba može izravno razgovarati s potencijalnim poslodavcem. Osim toga, na Danima poslova u turizmu održavaju se i zanimljiva i poučna predavanja. Uz to će se predstavljati takozvani centri kompetentnosti, te najveće hotelske kuće.

Manjak radne snage

Nažalost se u sezoni gotovo i ne traže radnici s visokom stručnom spremom. Najtraženija zanimanja u turizmu i ugostiteljstvu su kuhar, pomoćni kuhar, konobar, recepcioner, sobar(ica), čistač, prodavač i animator. Međutim, plaće u turizmu daleko su od konkurentnih, one su čak preko dvadeset posto niže od prosječne hrvatske plaće. Kako govore trenutni pokazatelji, turistički sektor će se morati modernizirati, a poslodavci promijeniti svoj stav prema vrijednosti rada svoje radne snage kako doista ne bi ostali i bez ovih postojećih.

Bez obzira na ovu manifestaciju i niz drugih mjera koje se provode s ciljem smanjenja broja nezaposlenih u RH, procjenjuje se da će u predstojećoj sezoni i dalje manjkati radne snage. Stoga se krajem prošle godine na sjednici Vlade Republike Hrvatske izglasalo povećanje kvote za zapošljavanje stranaca u turizmu.