Sezona gripe i prehlada

Simptomi i liječenje

Gripa i prehlada imaju slične pojedine simptome, pa ih se ponekad pomiješa. Međutim, prehlada se preboli u nekoliko dana, nije popraćena vrućicom i postupno se razvija. Gripa započinje naglo, traje barem tjedan dana, popraćena je jakom boli i drhtavicom. Razvija se visoka temperatura, grlobolja i kašalj, dolazi do opće iscrpljenosti organizma popraćene bolovima u zglobovima i mišićima, smanjene želje za hranom i curenja iz nosa.

Za izlječenje od gripe najvažnije je mirovanje i konzumiranje što veće količine tekućine (koja se izgubi zbog povišene temperature i preznojavanja). Kako se ne bi zaraza dodatno širila, potrebno je da bolesnik ne izlazi iz kuće, te da nije u kontaktu s velikim brojem ukućana. Gripu izaziva virus gripe i izuzetno je zarazna. U zraku preživljava jedan sat i prenosi se kapljičnim putem – kada zaražena osoba kiše, kašlje ili dodirne neki predmet.

Kako to izgleda u brojkama?

Na cijelome europskom području javljaju se novi slučajevi gripe. Od testiranih pojedinaca ta brojka iznosi 37 posto i to većinom tipa A u pacijenata između 15 i 64 godine. U našoj je pak zemlji bilo čak 63 posto pozitivnih uzoraka, a najveći broj zaraženih među djecom vrtićke dobi. U Hrvatskoj je, prema trenutno dostupnim informacijama, do kraja prvoga tjedna u novoj godini registrirano preko tri tisuće oboljelih od ove virusne bolesti.

Očekuje se da će gripa svoj vrhunac doseći unutar sljedećih mjesec dana, pa se preporučuje cijepljenje. Ove je godine odaziv građana bio poprilično visok, pa je cijepljeno preko 350 tisuća ljudi. Iako se u posljednje vrijeme iznose brojne teorije u medijima, najučinkovitiji način prevencije je cijepljenje.

No, ukoliko ste gripu već dobili, savjeti stručnjaka kažu: preležite, odmarajte se, pijte dovoljno tople tekućine (izbjegavajte i jako vruću i jako hladnu) i prozračujte prostoriju u kojoj ležite. Ukoliko vam se stanje se ne poboljšava niti poslije četiri do pet dana, dođe do povraćanja i proljeva, vrućice i boli u prsima, ošamućenosti ili otežanog disanja, svakako zatražite pomoć liječnika.