Upoznajmo Hrvatsku s turističkim vodičima

Upoznajmo svoju zemlju u povodu spomendana RH

U siječnju 1992. godine Hrvatsku je priznalo dvanaest zemalja članica tadašnje Europske zajednice, a poslije su uslijedila i priznanja drugih zemalja, da bi u svibnju iste godine bila primljena u međunarodnu organizaciju Ujedinjeni narodi. Stoga se datum 15. siječnja obilježava kao spomendan u Hrvatskoj, budući da označava dan međunarodnog priznanja RH. Na inicijativu Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske i uz potporu Hrvatske turističke zajednice, ove je godine u povodu tog spomendana pokrenut projekt “Upoznajmo svoju zemlju”.

U nedjelju, 13. siječnja, i to točno u podne nadamo se lijepom vremenu jer je diljem Hrvatske organizirano besplatno turističko vođenje. U projekt se uključilo ni manje ni više nego 56 gradova, pa su se tako ovom razgledavanju osim onih najočitijih uključili i drugi nerazvikani gradovi koji također imaju turističkog potencijala koji tek treba popularizirati.

Popularizacija manje razvikanih mjesta

Dakle, pored uobičajenih Dubrovnika, Rovinja, Opatije, Zagreba, Pule, Šibenika, Splita, Zadra i drugih, građani Hrvatske moći će besplatno razgledati i saznati neke pojedinosti i o primjerice istarskom Buzetu, slavonskim Vinkovcima, kvarnerskom Bakru ili zagorskom Ivancu.

Zanimljivo je da grad Karlovac ima veliki porast turističke potražnje u odnosu na ranije godine, pa je svakako poučno poslušati što sugrađanima i ostalim zainteresiranima imaju za ispričati karlovački vodiči, koji su također uključeni u inicijativu. U Klisu će zasigurno biti jako interesantno jer su se tamošnji vodiči dodatno angažirali, pa u suradnji s Povijesnom postrojbom kliških uskoka uz besplatno vođenje nude i mačevanje i gađanje lukom i strijelom.

Plitvice za trideset kuna

U priču se uključio i jedan nacionalni park – i to onaj najpopularniji u Hrvatskoj – NP Plitvice. Valja napomenuti da ovdje razgledavanje jeste besplatno, ali se svejedno mora platiti ulaz. Međutim ukoliko uzmemo u obzir da posjetitelji iz dalekih dijelova svijeta poput Japana specijalno dolaze vidjeti zimsku idilu Plitvičkih jezera, uz promotivnu cijenu od trideset kuna za Donja jezera nitko se neće osjećati zakinutim.