Pjesma Eurovizije

Pjesma Eurovizije ili Eurosong, što je skraćenica od engleskog Eurovision Song Contest, natjecateljski je festival zabavne glazbe koji u kontinuitetu traje još od 1956. godine. Uzor za nastanak ovoga festivala bio je već tada popularni, a danas legendarni festival u San Remu. Od dosadašnjih 66 pobjedničkih pjesama, široka publika sigurno i danas pamti velike hitove Wild Dances, Fly On the Wings of Love, Love Shine a Light, Insieme, Hold Me Now ili Waterloo. A osobito je hrvatskoj publici pamtljiv veliki trenutak pobjede zadarskog pop sastava Riva s pjesmom Rock Me. Postoji i statistika pjesama s poražavajućih nula osvojenih poena, a takvih je u povijesti Eurosonga bilo 36.

Eurovizija predstavlja zabavu za oči, s lijepom scenografijom i kostimografijom, kao i jednostavnim zabavnim pjesmama koje lako uđu u uho. Ali svi se slažu kako je glasovanje uvjerljivo najuzbudljivije. I koliko god imale međusobnih problema, susjedne se države gotovo uvijek najviše međusobno nagrade.

Glazbeno natjecanje Dora

Hrvatska skladateljica Dora Pejačević koja je živjela na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće “posudila” je svoje ime hrvatskom glazbenom natjecanju za pjesmu Eurovizije. Hrvatska se kao samostalna zemlja na Eurosongu natječe od 1993. godine. Otada je nastupila s 24 pjesme, a najbolji je rezultat ostvarila Maja Blagdan s pjesmom Sveta ljubav, i to 4. mjesto 1996. godine. Poslije dvogodišnjeg pauziranja 2014. i 2015. godine, na Euroviziju nas vraća pjesma Lighthouse izvođačice Nine Kraljić.

Organizator Dore je Hrvatska radiotelevizija, pa nakon što se osam godina hrvatski predstavnik za Pjesmu Eurovizije nije birao na Dori, već su ga birala tijela HRT-a, odlučeno je nedavno da će se ponovno birati natjecanjem. Ove će se godine izbor Dora održati u Opatiji 16. veljače. Na Dori ćemo gledati šesnaest najboljih od svih prijavljenih pjesama, kojih je ove godine pristiglo više od 150. Najbolju od ovih skladbi birat će ocjenjivački sudovi i gledatelji koji će natjecanje moći gledati putem malih ekrana.