Zapažene uloge Ive Gregurevića

U 2019. napustio nas je Ivo Gregurević

S početkom nove 2019. godine Hrvatskom i šire odjeknula je tužna vijest. U 67. godini života zauvijek nas je napustilo omiljeno lice s malih i velikih ekrana Ivo Gregurević. Pokopan je u mjestu Donja Mahala pokraj Orašja nakon ispraćaja na zagrebačkom Mirogoju. Privatan život držao je doista privatnim, pa osim nekolicine osnovnih šturih informacija, nije se mnogo znalo o njemu. Prema citatima nekih od suradnika i prijatelja, želio je da ga se pamti po ulogama. U ovome ćete tekstu stoga pronaći detalje iz njegovog umjetničkog opusa.

Nakon srednje škole Ivo Gregurević upisao je i diplomirao na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Prvi film u kojem je glumio bio je “Ne naginji se van” iz 1977., a postao je izuzetno popularan glumeći ulogu Netjaka u seriji “Velo misto”. Nakon toga su zaredale brojne uloge u zvučnim filmovima poput “Kiklopa”, filma Antuna Vrdoljaka nastalog na temelju romana Ranka Marinkovića, “Života sa stricem” snimljenog 1988. i nominiranog za Zlatni globus, te prvog filma u režiji Branka Schmidta “Sokol ga nije volio”.

Zaštitni znak hrvatske filmske produkcije

Već stečenu popularnost okrunio je glavnom ulogom u filmu “Čaruga” snimljenom 1991. godine. A Kušanova istoimena novela je pak nastala po uzoru na stvarnu ličnost, Jovana Stanisavljevića zvanog Čaruga, razbojnika iz Slavonije iz 19. stoljeća. Dakle, kada bismo povlačili paralelu s hollywoodskom produkcijom, ovaj film Rajka Grlića može se smatrati i svojevrsnim hrvatskim vesternom, a Ivu Gregurevića kaubojem.

Poslije uloge Čaruge uslijedile su i brojne nove: “Tri muškarca Melite Žganjer”, “Kad mrtvi zapjevaju”, “Bogorodica”, “Što je muškarac bez brkova”, “Kino Lika”… Može se reći da i nema filma u kojem barem epizodno nije glumio Ivo Gregurević kao neki zaštitni znak hrvatske produkcije. Osim stotinjak snimljenih filmova, valja spomenuti i televiziju, a osobito u posljednje vrijeme popularnu humorističnu seriju “Odmori se, zaslužio si”. Njegovoj glumačkoj kvaliteti svjedoče i brojne nagrade, a zaslužan je i za pokretanje Dana hrvatskog filma Orašje koji teku u kontinuitetu od 1995.